In lume, aproximativ 1,6 milioane de oameni mor anual datorita bolilor pneumococice. Jumatate dintre acestia sunt copii cu varsta mai mica de 5 ani. Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca boala pneumococica este responsabilul numarul 1 pentru mortalitatea infantila in intreaga lume, reprezentand 28% din totalul deceselor intre 0 si 1 an, urmata, intr-un procent de 21%, de rujeola.
Streptococcus pneumoniae, bacteria responsabila
Principalul responsabil de instalarea bolii pneumococice la copii este Streptococcus pneumoniae, sau pneumococul, o bacterie localizata in tractul respirator superior (nazo-faringe), izolat pentru prima data in anul 1881, din sputa, de catre dr. Louis Pasteur. Este unul din principalii agenti patogeni infectiosi la varsta copilariei, transmisibil de la om la om. Se transmite pe cale aeriana, directa (prin stranut, tuse, contact cu un purtator asimptomatic), sau indirect, prin praf contaminat. Cel mai des, sunt afectati copiii si batranii, iar ca grupe de risc, se identifica persoanele care au suferit o splenectomie sau au disfunctii grave ale splinei, bolnavii cronici, persoana cu imunodeficienta sau imunosupresie.
Despre tratamentul si preventia prin vaccinare citeste si comenteaza pe MedLive.ro.
Solutia OMS: vaccinarea.Cate vaccinuri? Pro si contra poli-vaccinarii.Pana unde iti lasi copilul pe mana stiintei si de unde il lasi sa se lupte el singur cu boala?PRO si CONTRA, cate patru argumente ale cititorilor HotNews.ro.Despre mortalitatea infantila in Romania.
In lume, aproximativ 1,6 milioane de oameni mor anual datorita bolilor pneumococice. Jumatate dintre acestia sunt copii cu varsta mai mica de 5 ani. Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca boala pneumococica este responsabilul numarul 1 pentru mortalitatea infantila in intreaga lume, reprezentand 28% din totalul deceselor intre