Ca în oricare alt sector bugetar, şi în Justiţie cheltuielile de personal, de logistică şi administrare au fost ajustate, pe linia politicilor de austeritate. Sunt însă multe voci din sistem care susţin că justiţiabilul e primul care are de pierdut din cauza unei Justiţii ţinute la cote de avarie de alocaţiile bugetare insuficiente, şi că în perioada următoare, dacă nu se iau măsuri urgente de completare a bugetului alocat acestui sector, s-ar putea ajunge la o situaţie de blocaj, cu consecinţe dintre cele mai grave. Totuşi, până acum, propunerile venite din partea Consiliului Superior al Magistraturii pentru rotunjirea bugetelor Justiţiei au stârnit valuri violente de critici, fiind aduse acuzaţii legate de faptul că, prin supra-taxarea justiţiabilului, se realizează o îngrădire a accesului la justiţie.
Propuneri controversate
Un set de propuneri menite să ajute aparatul judiciar să reziste crizei a fost realizat de către judecătorul Dan Lupaşcu, membru C.S.M., care a venit cu o serie de soluţii punctuale legate de modalităţi concrete prin care s-ar putea atrage mai mulţi bani în Justiţie.
Printre cele mai importante propuneri de acest gen s-a numărat şi reactualizarea costului instrumentării fiecărui dosar, inclusiv a cheltuielilor judiciare în procesele penale. În acest context, Dan Lupaşcu a menţionat că trebuie clarificate cazurile în care se aprobă scutiri, eşalonări sau amânări ale plăţii taxelor judiciare de timbru, menţionând că inclusiv în vestul ţării au fost semnalate situaţii în care, deşi îşi angajau avocaţi, cu onorarii deloc mici, şi, deci, aveau suficiente venituri, justiţiabilii solicitau să fie scutiţi de la plata taxelor judiciare pe motiv că... nu au bani.
Dan Lupaşcu a mai precizat că un alt fenomen care goleşte vistieria instanţelor sunt procesele intentate în plictiseală de către deţinuţi (fen