Alimentaţia echilibrată, exerciţiile fizice şi renunţarea la fumat previn complicaţiile date de boală. Datele statistice arată că în România există 600.000 de diabetici, iar numărul lor este în creştere din cauza stilului de viaţă dezordonat.
Diabetul este o tulburare metabolică ce se caracterizează prin incapacitatea organismului de a produce sau de a utiliza insulina (este produsă de celulele pancreatice şi are rolul de a transporta glucoza din sânge la celule, unde este transformată în energie). În cazul diabetului de tip 1 sau insulinodependent, bolnavul nu poate trăi fără injecţiile cu insulină, pe care trebuie să şi le administreze toată viaţa.
Diabetul de tip 2 în schimb poate fi ţinut sub control printr-un stil de viaţă sănătos şi, în unele cazuri, prin tratament medicamentos. În caz contrar, se poate ajunge la complicaţii, deoarece insulina care se acumulează în exces în sânge poate afecta pe termen lung vasele sanguine, inima, ochii şi rinichii.
Citiţi şi:
Numărul copiilor bolnavi de diabet zaharat creşte alarmant
Cum scoate Ministerul Sănătăţii 500 de medicamente de pe piaţă
„Diabetul zaharat este o boală care, în lipsa unei discipline a bolnavului în ceea ce priveşte stilul de viaţă, poate duce la complicaţii (nefropatie - afectare renală, retinopatie şi neuropatie - afectare a sistemului nervos) sau poate duce chiar la deces", explică medicul de familie Călin Ciubotaru.
Dieta corectă a unui diabetic nu diferă foarte mult de cea a unei persoane sănătoase. Astfel, fructele şi legumele stau la baza alimentaţiei diabeticului, deoarece ţin glicemia sub control şi, în plus, înlocuiesc cu succes dulciurile.
Atenţie însă! Se vor prefera doar fructele şi legumele cu indice glicemic scăzut, precum kiwi, caise, prune, grepfrut, portocale, pere, broccoli, spanac, salată verde, sparanghel, anghina