Preocuparea pentru prevenirea cancerului de san exista de cateva decenii, insa multe dintre cercetarile facute s-au contrazis. Un volum de specialitate publicat recent a structurat insa un program unic de prevenire a cancerului de san, benefic atat pentru femeile sanatoase, cat si pentru cele care au invins boala si se afla in stadiul de recuperare.
Programul, realizat de un cunoscut dietetician american, Mary Flynn, pe baza a 25 de ani de cercetari si studii, are doua roluri majore. Primul este acela de a te ajuta sa slabesti in cazul in care ai ceva kilograme in plus, acestea constituind unul din factorii care contribuie la aparitia acestui tip de cancer, iar cel de-al doilea rol este acela de a reduce nivelul biomarkerilor (substante din sange care sunt indicatori ai riscului de a face cancer).
Dieta care reprezinta elementul de baza al programului presupune, potrivit dailymail.co.uk, o preocupare de a consuma zilnic anumite alimente, si nu una pentru numarul de calorii, asa cum sunt cele mai multe.
Dupa ce ai ajuns la greutatea dorita, dieta poate fi tinuta si pe termen lung, timp in care iti mai poti permite zile in care sa nu tii cont de ea.
Iata ce ar trebui sa nu lipeasca zilnic din alimentatia ta:
1. Amidon
Consuma 6-7 portii mici de cereale pe zi, de preferat cereale integrale. O portie poate fi: o felie de paine, 25 de grame de cereale pentru micul dejun, 25 de grame de paste sau orez (masurate inainte de fierbere), 150 de grame de cartofi.
2. Legume
La acest capitol, ideal este sa mananci cel putin patru portii pe zi si chiar mai mult de atat. Daca sunt gatite, de preferat este sa fie folosit uleiul de masline.
3. Grasimi
Cel putin trei portii de ulei de masline si, per total, 4-5 portii pe zi de grasimi. O portie inseamna, spre exemplu, o lingur