In acest an a intrat in vigoare sistemul bonus-malus la tarifele RCA practicate de societatile de asigurari. Sistemul este obligatoriu, fiind reglementat prin Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor 21/2009. Potrivit documentului, un asigurat care nu a produs daune in 2009 si incheie o polita pentru o perioada de un an va obtine, prin sistemul bonus-malus, o reducere cu 10% a tarifului RCA. Exista 14 clase de bonus, iar daca nu ai avut niciun accident in ultimii sapte ani, vei primi un bonus de 50%, adica vei plati RCA la jumatate de pret.
Pe de alta parte, daca s-a platit cel putin o dauna pe baza politei tale RCA, adica ai fost implicat intr-un accident provocat de tine, la intocmirea noii asigurari auto obligatorii vei achita un tarif mai mare cu cel putin 5%. In cazul in care figurezi cu trei sau mai multe daune platite pe baza RCA-ului tau vei plati cu pana la 200% mai mult fata de tariful de baza practicat de firmele de asigurari.Tarifele RCA cresc in functie de zona in care locuieste asiguratul - sat, comuna, oras, Capitala - si de varsta lui - pensionar, matur, tanar de 18-21 ani - in ordinea mentionata.
Tarife personalizate
Cele mai mici tarife la RCA pentru o Dacia Logan cu motor de 1,4 litri, de exemplu, sunt cuprinse intre 400 si 600 de lei pe an, pentru proprietarii de masini pensionari din mediul rural. La acelasi tip de motor, cele mai mari tarife pot ajunge si la 1.300 de lei/an, pentru soferii cu varste de 18-21 ani din Bucuresti. Daca un pensionar nu a avut in ultimii sapte ani niciun accident va plati RCA de 200 de lei/an. Dimpotriva, daca un tanar bucurestean, de 20 de ani, a avut mai mult de trei evenimente auto in ultimul an sau ani, ar urma sa plateasca 2.600 de lei/an pentru RCA. In acest an a intrat in vigoare sistemul bonus-malus la tarifele RCA practicate de societatile de asigurari. Sistemul este obligatoriu, fiin