Agenţii economici furnizori de bunuri, servicii sau lucrări îşi pot compensa sumele pe care le au de recuperat de la stat cu datoriile din taxe şi impozite. Sursa: LIBERTATEA
Fiscul oferă posibilitatea compensării sumelor pe care firmele le au de recuperat de la stat ca urmare a contractelor de furnizare de bunuri, servicii sau lucrări. Prevederea a fost inclusă în OUG nr. 88/2010 privind modificarea Codului de Procedură Fiscală, scrie revista "Capital".
Atâta timp cât, faţă de textul anterior al Codului de Procedură Fiscală, sunt incluse alături de sumele de restituit şi de rambursat şi cele "de plată", se poate trage concluzia că legiuitorii au avut în vedere nu doar creanţele fiscale, ci şi creanţele izvorâte din contractele de furnizare de bunuri, servicii sau lucrări.
Ce spune legea
Numai că din formularea actului normativ nu reiese clar respectiva intenţie. "Prin adoptarea OUG nr. 88 s-a reglementat compensarea de drept prin stingerea creanţelor reciproce chiar în momentul când creanţele există deodată. Rezultă că prin modificarea textului de lege la art. 116 alin. (1) a fost introdusă posibilitatea compensării creanţelor debitorului reprezentând atât sume de rambursat sau de restituit, cât şi sume de plată de la buget, provenite din obligaţiile de plată faţă de operatorii economici furnizori de bunuri, servicii şi lucrări", explică Fiscul.
"E vorba de situaţia în care bugetul statului are o creanţă împotriva contribuabilului, iar, în acelaşi timp, contribuabilul are o creanţă împotriva statului. Şi în acest caz, compensarea e posibilă. Probabil că există firme care au creanţe de această natură împotriva statului şi cărora, în vederea eliminării blocajelor, li s-a acordat posibilitatea de a compensa astfel de creanţe cu datoriile pe care le au la bugetul de stat", spune Ruxandra Jianu, partner Biriş&Gor