Macaroanele sunt considerate în general un aliment ieftin
Totuşi noi mâncăm de 2 ori mai puţine ca ungurii şi de 10 ori faţă de italieni
Piaţa a scăzut în volum cu 15%
Recesiunea i-a împins pe mulţi români să se orienteze către produse cu preţuri mici şi am putea spune că şi pastele se încadrează în această categorie, dar piaţa infirmă acest lucru. Pastele nu sunt pe placul românilor, iar acest fapt este susţinut de vânzările slabe ale jucătorilor din piaţă şi de o continuare a trendului de scădere.
"Trendul de scădere a pieţei de paste făinoase, înregistrat în a doua jumătate a anului 2009, s-a adâncit în primul semestru al anului 2010, ajungând la -15% în volum, faţă de semestrul întâi 2009", a declarat, pentru Curierul Naţional, Alin Giurea, preşedinte Pambac.
Pastele, mâncarea săracului în alte ţări, dar nu şi în România
Dacă în alte ţări pastele sunt mâncarea săracului şi se vând foarte bine, la noi acest lucru nu este valabil. "Raportându-ne la consumul mediu de paste făinoase, pe om, pe an, România se află abia la jumătatea consumului înregistrat de Ungaria. Dacă încercăm să facem aceeaşi comparaţie cu media consumului din Italia, vom constata că românii mănâncă de 10 ori mai puţine paste decât italienii", a explicat Alin Giurea.
"În Europa de Vest consumul de paste este de 5-7 kg/cap de locuitor/an. În Ungaria, Polonia, Cehia este de 4 - 5 kg, iar în România de 2,5 kg. Oricum pastele sunt mâncarea săracului în alte ţări. Aşa că pentru un meniu de criză sunt tocmai bune şi ieftine şi sănătoase şi îndestulătoare", a arătat Cristian Popescu, manager general Panzani România.
Criza nu a fost o oportunitate pentru jucătorii din piaţa de paste
În 2010 românii mănâncă mai puţine paste făinoase comparativ cu 2009 şi se orientează spre produsele cu promoţii, precum şi spre pastele de