La Gărâna, la poalele Muntelui Semenic, anul acesta s-a desfăşurat cea de-a 17-a ediţie a tradiţionalei sărbători a etnicilor germani, sărbătoarea de Kirchweih. Încă de la primele ore ale dimineţii, străzile din Gărâna au fost „inundate" de localnici, aşa-numiţii pemi, îmbrăcaţi în portul tradiţional nemţesc. Aceştia s-au gătit pentru una dintre cele mai aşteptate sărbătorii ale anului: Kirchweih-ul. Patru grupuri de dansatori şi trei formaţii au dat startul sărbătorii pe străzile comunei.
Pomul sărbătorii, simbolul recoltei
În straie populare, după slujba religioasă, alaiul format din peste 300 de participanţi, a plecat spre pomul de Kirchweih. Acesta fusese pregătit încă de seara în curtea unui localnic. Pomul de Kirchweih, este simbolul recoltei. Acesta este un brad căruia localnicii îi lasă doar o parte din coroana din vârf şi care este împodobit cu panglici colorate şi cu beteală. Carol Rank, primarul localităţii, spune că ,,În conformitate cu obiceiul, localnicii împodobesc pomul cu diferite ornamente în curtea celui mai destoinic localnic. Dacă, acum 50 de ani, acesta era ales după bogăţia recoltei, acum lucrurile s-au schimbat, iar cum în sat sunt cel puţin 30 de pensiuni, în acest an, suma încasărilor din turism a fost hotărâtoare în luarea acestei decizii". Pomul este plimbat pe umeri prin comună şi apoi este dus în faţa primăriei unde este instalat şi va rămâne aşa cel puţin o lună. ,,Marşul tradiţional a ajuns la mine în curte. După ce ne-am cinstim cu răchie fiartă cu miere, de aici a fost dat startul rugii" a spus George Tăuş, fruntaşul ales în acest an.
„Am avut invitaţi speciali din toate părţile. Au fost şi mulţi nemţi de peste hotare pentru a petrece cu noi. Plus etnicii, adică cei din sat, fii satului. Cred că a fost una din cele mai reuşite sărbători. Am încercat să ducem mai departe tradiţia şi după 1990. Deşi sunt localnici