Autoritatea de Reglmentare în Comunicaţii a identificat o serie de obligaţii care pot fi impuse furnizorilor de serviciu universal pentru a asigura condiţii echivalente de acces la aceste servicii şi pentru utilizatorii cu handicap.
Astfel, furnizorilor de serviciu universal li se vor putea impune obligaţia de a transmite persoanelor cu deficienţe de vedere, la cerere şi gratuit, condiţiile contractuale de prestare a serviciilor, facturile simple sau alte materiale promoţionale tipărite cu fonturi mai mari, în limbaj Braille sau prin poştă electronică într-un format care este compatibil cu majoritatea programelor de citire a documentelor.
O altă obligaţie vizează asigurarea accesului facil în punctele proprii de lucru (ale operatorilor - n.r.) pentru persoanele cu deficienţe locomotorii, de a asigura accesul prin mesaje scurte scrise la numărul unic pentru apeluri de urgenţă, de a asigura pachete tarifare speciale pentru persoanele cu deficienţe de vorbire sau de auz, de a amplasa telefoanele publice cu plată în aşa fel încât să fie permanent accesibile persoanelor cu deficienţe locomotorii sau vizuale.
În ceea ce priveşte procedura de desemnare a furnizorilor de serviciu universal, ANCOM a decis menţinerea procedurii de desemnare prin intermediul licitaţiei publice deschise şi a modificat perioada maximă de desemnare a furnizorului de serviciu universal extinzând-o la 10 ani, perioada concretă urmând a fi stabilită în cadrul fiecărei proceduri organizate.
ANCOM va organiza licitaţii pentru desemnarea de furnizori de serviciu universal doar în acele localităţi şi/sau doar pentru acele servicii pentru care piaţa, prin forţele proprii, nu a reuşit satisfacerea cererii.
Serviciile incluse în sfera serviciului universal care fac obiectul prezentei decizii sunt: furnizarea accesului la reţeaua publică de telefonie, la un punct