Noul ambasador al Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a vorbit despre principalele provocări din economie la nivel mondial şi despre ce ar trebui să facă România pentru a ieşi din criză. El spune că fiecare ţară a avut propriul mod de ieşire din criză, dar soluţia comună de creştere este exportul.
Intervenţia statului într-o economie de piaţă, bazată pe principii capitaliste, pentru a preveni colapsul băncilor sau al marilor companii private este încă un amplu subiect de dezbatere la Londra, la doi ani de la falimentul istoric al băncii de investiţii Lehman Brothers, spune Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.
Pentru salvarea Royal Bank of Scotland şi Lloyds Banking Group, guvernul britanic a cheltuit zeci de miliarde de lire sterline. În cazul RBS, totalul fondurilor publice injectate depăşeşte 40 de miliarde de lire sterline, ceea ce face din această bancă, prezentă printr-o sucursală şi pe piaţa românească, una dintre cele mai ajutate instituţii financiare la nivel mondial.
"Băncile sunt pentru economie precum arterele pentru corpul uman. Banii sunt sângele, iar dacă pierzi prea mult sânge, corpul are foarte mult de suferit. Guvernele au fost puse în faţa unor decizii foarte dificile: să lase băncile să intre în colaps riscând ca întreaga economie să intre în colpas, sau să sprijine băncile până când economia îşi va reveni. Marea Britanie a ales ce-a dea doua soluţie prin preluarea unei părţi din activele bancare. La Londra, au loc dezbateri aprinse privind natura capitalismului sprijinit de stat", a explicat Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, de ce a fost nevoit statul britanic, care a "predat" ideile economiei de piaţă sute de ani, să facă ce nu a făcut niciodată în istoria sa, adică să salveze entităţi private. România a fost nevoită să închidă bănci şi companii de stat pe pierderi în urm