Preţul metalului galben a atins la sfârşitul săptămânii trecute un nou maxim de 1386 USD/uncie
Investitorii şi traderii spun că este reacţia pieţei la rularea tiparniţelor băncilor centrale
Avansul aurului ar putea fi oprit doar de ridicarea ratelor de dobândă
Cotaţia internaţională a aurului s-a apropiat de 1.400 USD/uncie, după creşterea accelerată din ultimele săptămâni. Preţul spot de la Londra a atins joi un nou maxim istoric de 1.386,8 USD/uncie în condiţiile în care oficiali ai băncilor centrale din SUA, Japonia şi Marea Britanie au făcut publică intenţia de devalorizare a monedelor prin programe extinse de "quantitative easing". În anticiparea lichidităţii suplimentare, investitorii şi traderii s-au îndreptat către aur, care a avut în prima parte a lunii octombrie o apreciere furibundă, ceea ce îi face pe unii observatori să afirme că ar fi exagerarea specifică finalului de trend.
Ascensiunea metalului galben este susţinută şi de începutul unei perioade de cinci-şase luni în care cererea din economia reală este sporită în condiţiile în care în acest răstimp sunt aglomerate sezonul nunţilor din India, Crăciunul şi Anul Nou chinezesc. Totuşi, teama de inflaţie rămâne principalul motor al acestui trade, iar unii reprezentanţi ai pieţei spun că preţul va creşte şi mai mult. "Încă nu aţi văzut nimic!", exclamă Peter Schiff, preşedinte al casei de brokeraj Euro Pacific Capital.
Scepticii pun la îndoială rolul aurului ca mijloc de protecţie a inflaţiei, sugerând că este vorba doar de o manie a participanţilor la piaţă. "Cred că povestea aurului s-a terminat şi a obosit", spune Tres Knippa, trader la Chicago Mercantile Exchange şi proprietar al Lotus Brokerage Services. Cu toate acestea, o întoarcere a aurului pe o tendinţă de scădere ar trebui să fie determinată de un factor declanşator pe care Francisco Blanch de la Bank of