Companiile de stat din sectorul energetic ar trebui să fie obligate să vândă energie în mod transparent prin bursa energiei, la cel mai bun preţ. E concluzia unui raport al Consiliului Concurenţei realizat împreună cu Centrul Român de Politici Economice şi Societatea Academică Română.
Companiile de stat din sectorul energetic ar trebui să fie obligate să vândă energie în mod transparent prin bursa energiei, la cel mai bun preţ.
E concluzia unui raport al Consiliului Concurenţei realizat împreună cu Centrul Român de Politici Economice şi Societatea Academică Română.
Potrivit raportului, Hidroelectrica vinde energie prin contracte bilaterale la preţuri mult mai mici decât cele de pe bursă. La un moment dat, compania a scos pe bursă o cantitate de energie vândută imediat catre Arcelor Mittal, mult sub pretul pietei. Doar din aceasta tranzactie, Hidroelectrica a pierdut circa 21 milioane de lei.
Pe de altă parte, Hidroelectrica are contracte incheiate netransparent între 2002-2004, cele mai lungi fiind pe 10 ani, însă pe măsură ce acestea expiră electricitatea disponibilă ar trebui vândută pe bursă. În loc de aceasta, vechile contracte sunt prelungite la preţuri puţin mai mari, dar mult sub cele la care se tranzacţionează pe piaţă.
Jumătate din contractele bilaterale încheiate de Hidroelectrica au fost deja prelungite până în 2018. Este vorba de celebrele contracte încheiate cu statul român de aşa numiţii "băieţi deştepţi" din energie. Informaţia a fost confirmată chiar de directorul general al Hidroelectrica, Mihai David.
Întrebat de HotNews.ro care este soarta acestor contracte bilaterale, David a spus că jumătate din ele au fost renegociate şi prelungite, două se află în justiţie în vederea rezilierii, iar restul vor rămâne aşa cum sunt în prezent deoarece, în cazul acestora, nu s-a ajuns la nicio înţelegere.
Preţul mediu al ene