Deprecierea forintului faţă de francul elveţian a fost un dezastru pentru ungurii cu credite în valută. În ultima perioadă însă, moneda maghiară s-a mai apreciat ridicând o parte din presiunea de pe umerii debitorilor În timp ce economiile emergente din alte părţi ale lumii se luptă să stopeze aprecierea monedelor locale, Europa Centrală şi de Est se bucură de beneficiile întăririi monedelor locale.
Creşterea graduală a principalelor monede din Europa Centrală şi de Est în raport cu dolarul şi euro limitează datoria publică a Poloniei raportată la producţia anuală, înlesneşte rambursarea creditelor în valută din Ungaria şi reduce inflaţia în Cehia şi în întreaga regiune, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.
Strategii cred că aprecierea monedelor ajută mai degrabă decât să afecteze economiile din regiune, sugerând că Europa Centrală şi de Est nu se va alătura "războiului monetar" în care multe ţări încearcă să stăvilească aprecierea monedelor locale pentru a păstra avantajul competitiv al exporturilor.
Cehii se bucură de aprecierea coroanei
Doi oficiali ai băncii centrale din Cehia, ale cărei exporturi reprezintă 80% din Produsul Intern Brut, au declarat că nu consideră aprecierea din acest an cu 7,5% a coroanei, cea mai performantă monedă din regiune, drept o problemă.
"Nu este atât de puternică încât să afecteze politica monetară şi exportatorii în acest moment", a declarat Kamil Janacek, membru al boardului băncii centrale cehe.
Acesta a adăugat că firmele din Cehia pot face faţă unei aprecieri anuale de aproximativ 4% în raport cu euro în fiecare an, opinie împărtăşită şi de guvernatorul băncii centrale Miroslav Singer, care a declarat de asemenea că moneda cehă revine pe calea de apreciere nominală pe termen lung.
"Comerţul extern nu semnalează pe moment că rata de schimb ar fi nesustenabilă." Redresarea