Chiar dacă materia primă s-a scumpit, producători români de îmbrăcăminte nu vor majora preţurile în lunile următoare. Sursa: Razvan Valcaneantu
Cotaţiile la bumbac au atins maximul istoric de 2,66 de dolari pe kilogram pe bursa de la New York, pe fondul investiţiilor speculative realizate de fondurile de profil. În ultimele 3 luni preţurile s-au majorat treptat de la 1,62 de dolari pe kilogram, în contextul în care catastrofele naturale au diminuat drastic producţia din Pakistan, India şi China.
După vârful de la finalul săptămânii trecute, preţurile s-au redus simţitor până la închiderea şedinţei de tranzacţionare, însă analiştii se aşteaptă ca acestea să crească din nou, dacă cel mai mare consumator din lume, China, va profita de situaţie pentru a-şi reface stocurile.
Totuşi, scumpirea materiei prime nu va avea efecte imediate asupra pieţei interne, deoarece românii nu mai au bani şi pentru a-şi cumpăra haine.
''Nu cred că hainele se vor scumpi, mai ales în ceea ce îi priveşte pe producătorii români, pentru că oamenii nu îşi mai permit să cumpere articole vestimentare. Există o supraproducţie în domeniu, deoarece consumul de haine nu este o prioritate", ne-a declarat preşedinta asociaţiilor patronale din domeniul textile, FEPAIUS, Maria Grapini.
Anul acesta, consumul de haine s-a redus cu circa 40%. Cea mai drastic scădere a vânzărilor au resimţit-o producătorii români. Aceasta, în condiţiile în care consumatorii, care au tot mai puţini bani disponibili pentru haine, se orientează către produsele ieftine, de o calitate îndoielnică. Aşa se explică şi avalanşa de magazine de tipul ''totul la 10-12 lei", care atrag clienţii în detrimental unităţilor care comercializează marfă de calitate.
''Am vizitat magazinul unui producător român, care se ocupă şi de creaţia hainelor pe care le vinde. El stătea cu ma