Ştiinţa care studiază trecutul istoric al omenirii pe baza interpretării urmelor materiale păstrate este, în primul rând, pentru persoanele care au un interes deosebit pentru istorie şi culturile antice.
Pentru a putea profesa ca arheolog este necesară absolvirea unor studii de specialitate, de introducere şi aprofundare în istorie, epigrafie, tehnici de săpături şi arheometrie. Astfel de cursuri sunt oferite, în cele mai multe cazuri, în cadrul facultăţilor de istorie, filosofie sau litere sub formă de specializări. Printre principalele centre universitare unde se studiază arheologia se numără Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca sau Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. În cadrul acestor instituţii, pe lângă teorie, studenţilor li se oferă şansa de a face practică pe diferite situri arheologice din ţară. Spre exemplu, Universitatea Babeş Bolyai oferă studenţilor şansa de a face practică pe situri antice precum Sarmizegetusa, Ulpia Traiana sau Potaissa, cât şi să participe la programe în care să studieze un semestru în mari universităţi europene.
Pasiune multă
Ion Ceauşu (35 de ani) este arheolog şi consideră că această profesie trebuie făcută îndeosebi datorită pasiunii pentru istorie, pentru că dacă se face din motive financiare, va fi o dezamăgire. „Un arheolog trebuie să aibă un spirit aventurier, dar în acelaşi timp să aibă foarte mare atenţie la detalii pentru tot ce descoperă. În plus, cum activitatea şi-o desfăşoară în echipă pe diferite situri, trebuie să aibă bune abilităţi de comunicare şi de a lucra în echipă", ne mărturiseşte arheologul. Conform site-ului Ghidul Ocupaţiilor www.go.ise.ro, îndatoririle unui arheolog includ pregătirea rapoartelor arheologice