Preşedintele Asociaţiei evreilor români victime ale Holocaustului, Liviu Beriş, a poposit astăzi la sediul Bibliotecii Alexandru şi Aristia Aman pentru un dialog deschis despre diversitate, antisemitism şi Holocaust.
Liviu Beriş, cunoscut genetician, s-a născut la Herţa, în urmă cu 83 de ani. Şi-a onorat profesia cu brevete pentru invenţii, cu cercetări şi lucrări importante, precum un Tratat de genetică,iar în paralel a ţinut să păstreze vie amintirea victimelor Holocaustului, considerând asta o obligaţie a celui ce i-a supravieţuit. La 13 ani a fost luat şi dus în Transnistria, „pe drumurile infernului“ cum descrie acel moment un apropiat al său, medicul Corneliu Sabetay, preşedintele Comunităţii evreieşti din Craiova.
Studenţilor prezenţi la întâlnirea le-a vorbit despre acele timpuri întunecate, „pentru a nu fi uitate“, despre clipele când pentru o coajă de pâine dădeai la schimb o haină, când mizeria, bolile şi chinurile ucideau copiii şi bătrânii, când puţini scăpau din calea gloanţelor.
„Mi-e greu să descifrez căile prin care să reajungem la mântuirea prin iubirea“, a mărturisit astăzi Liviu Beriş, cândva o victimă a „mântuirii“ prin ură.
Evenimentul a fost organizat de Centrul de Studii Relaţii Internaţionale prin Departamentul de Studii Iudaice din cadrul Universităţii din Craiova.