Adolescenta a obţinut acest trofeu în vară şi se laudă că ştie ca-n palmă câteva păduri din judeţul Botoşani. Pasiunea pentru acest sport inedit a apărut încă din copilărie, când hoinărea prin pădurile din Orăşeni atunci când mergea în vacanţă la bunici.
Pasionată de natură şi curioasă, Georgianei i s-a părut interesant să se înscrie la cursurile de orientare turistică de la Palatul Copiilor din Botoşani. Profesorul Gheorghe Şuliuc i-a pus prima dată harta şi busola în mână şi a dus-o, împreună cu alţi cercetaşi, în pădurea Agafton să înveţe să se orienteze. „Aveam opt ani şi am avut de parcurs un traseu de 2,5 kilometri prin pădure. A fost dificil pentru că nu ştiam prea bine să citesc harta şi aveam destule obstacole. Până la urmă m-am descurcat, mai ales că am fost lăsată să-mi păstrez mobilul în cazul în care mă pierd“, a spus Georgiana.
După luni de muncă şi studiu, fata a reuşit să înveţe semnele convenţionale care compun un traseu prin pădure. Astfel, a aflat că galbenul de pe hartă reprezintă poieniţa, verdele închis desişurile, iar verdele deschis urzicile. Micuţa-cercetaş a reuşit într-un timp record să obţină zeci de premii la concursuri locale şi interjudeţene de orientare turistică. Pădurile Baisa, Agafton şi Stejarul din judeţul Botoşani, dar şi Gârbova de lângă Cluj ori Mamut de la Alba Iulia le ştie ca în palmă.
Fiecare cărare, desiş, văgăună sau colină le-a luat la pas în ultimii patru ani. „Această fată are două calităţi excepţionale: abilitatea de a se orienta într-un domeniu străin şi rapiditatea cu care se mişcă pe traseu. A parcurs şase kilometri dificili într-o oră“, a declarat Gheorghe Şulic, coordonatorul cercului de orientare turistică din cadrul Palatului Copiilor.
În vara acestui an, Georgiana Avieriţei a devenit campioană naţională la orientare sportivă. Visul adolsecentei este să exploreze toat