Alimentele se vor scumpi in lant incepand cu lunile de iarna, cele mai multe dintre produse urmand sa cunoasca majorari de pana la 8-10%, exceptie facand uleiul si painea, care vor avea un pret cu 15%, respectiv 20-25% mai mare, a anuntat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA), la Tv Ziare.com.
"Orice crestere a preturilor provine din cresterea pretului materiei prime. Si la nivel mondial preturile au crescut. In Romania, exista intermediari si procesatori, pana la care pretul cerealelor creste. La grau si floarea soarelui pretul s-a dublat, la lapte a crescut din cauza cresterii pretului la hrana. La carnea de porc nu ar exista nicun fel de motivatie de crestere de pret", a anuntat Frumosu.
Urmareste intregistrarea emisiunii cu Dragos Frumosu AICI.
Din punctul sau de vedere, privatii sunt loviti de criza in mod direct, iar in momentul de fata industria alimentara lucreaza pe zero, "orice modificare a indicatorilor din retelele industriei alimentare putand sa ii bage in faliment pe acestia, caci scaderea vanzarilor poate duce la reducerea activitatii sau la somaj".
Scumpirile din sezonul rece vin in conditiile in care oricum produsele alimentare din tara noastra au preturi mai mari decat cele din alte tari, iar puterea de cumparare este cu mult mai mica.
"Fata de alte tari, la noi sunt cu 10-15% mai scumpe laptele, uleiul, zaharul. Carnea este cam la acelasi nivel, dar calitatea carnii din tarile UE este mai buna, pe sortimenete, la vita, la oaie. Daca luam ipotetic ca preturile sunt la noi la fel ca in alte tari, trebuie sa ne gadim ca veniturile sunt de 5-6 ori, poate chiar 7 ori, mai mici", a precizat liderul FSIA.
In ceea ce priveste cerealele, Frumosu considera ca pretul acestora se va stabiliza la iarna, caci altfel continuarea cresterii ar insemna