PSD şi PNL au depus, luni, la Parlament textul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Boc
Intitulat "Moţiunea României majoritare, moţiune populară", documentul va fi citit pe 20 octombrie în plenul reunit al celor două Camere, conform unei hotărâri a Birourilor Permanente, dezbaterea şi votul fiind programate pentru miercurea viitoare. O zi mai târziu, joi, s-a stabilit ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe Legea educaţiei. PDL ar fi dorit ca angajarea răspunderii să aibă loc înaintea dezbaterii moţiunii, însă nu a reuşit să se impună la discuţiile din Birourile reunite.
Astfel, prin calendarul care a fost votat de conducerea legislativă, în cazul în care moţiunea este adoptată, Cabinetul Boc se consideră demis şi nu mai poate veni în Parlament să-şi asume răspunderea. În acelaşi timp, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională, marţi dimineaţă, în legătura cu existenţa unui conflict între instituţiile statului în cazul Legii educaţiei, întrucât actul normativ aflat în procedură legislativă la Senat nu poate fi retras pentru ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe aceeaşi lege.
PDL se gândeşte dacă participă la votul moţiunii de cenzură
Textul moţiunii a fost semnat de 209 senatori şi deputaţi ai PSD, PC şi PNL, pentru adoptarea sa fiind necesare 236 de voturi. Preşedintele social-democraţilor, Victor Ponta, a precizat că ar exista mai mulţi parlamentari din arcul guvernamental care ar vota moţiunea de cenzură, dar a admis şi că unii parlamentari PSD ar putea fi "cumpăraţi sau şantajaţi" de PDL. "Rezultatul se va şti însă în momentul în care se vor număra acele bile albe şi negre din urne", a arătat Ponta. Atât liberalii, cât şi social-democraţii au anunţat că vor vota cu bilele la vedere. UDMR susţine că nu va trăda alianţa cu PDL şi că nu va vota moţiunea de cenzură. "Nu cred că e momentul în car