Încă de la începutul anului, România a luat în considerare măsuri de austeritate pentru reducerea cheltuielilor. De la 1 iulie, salariile bugetarilor au fost reduse, au fost îngheţate anumite proiecte şi au fost stopate angajările. Cel puţin teoretic.
Datele solicitate de Capital Ministerului de Finanţe, arată că există judeţe care, paradoxal, au cheltuit mai mult în primele 8 luni ale acestui an, în comparaţie cu primele 8 luni ale anului trecut.
Lider al acestei "performanţe" este judeţul Tulcea, unde cheltuielile au crescut cu 15,6%, în timp ce în Ilfov, s-a înregistrat o creştere de 10%.
Următorul clasat este Bucureştiul, unde s-a cheltuit cu 8,2% mai mult decât anul trecut. Judeţul Mehedinţi a avut cheltuieli mai mari cu 5,5% mai mari, iar Botoşani cu 3%.
Următoarele clasate sunt judeţele Teleorman (2,2%), Vrancea şi Dolj (1,2%), Prahova (0,8%) şi Suceava (0,2%).
La polul opus se află oraşele care au reuşit să-şi micşoreze cheltuielile, lideri din acest punct de vedere fiind Bacău (-33%) şi Bihor (- 30%).
Un articol publicat recent, arată faptul că autorităţile locale din majoritatea judeţelor României au încercat să scape de diminuarea salariilor prin umflarea cheltuielilor de personal în luna iulie, faţă de iunie.
Primarii, consilierii judeţeni şi prefecţii au găsit soluţia-minune ca să evite reducerea salariilor începând cu iulie, cu toate că situaţia bugetului devenea mai dramatică pe zi ce trecea.
Ei au păcălit guvernul majorând cheltuielile cu personalul în luna precedentă, iunie. Aceste costuri din luna iulie sunt cu până la 70% mai mari faţă de cele cheltuite de ei în iunie, arată datele transmise EVZ de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). În medie, judeţele au cheltuit cu salariaţii sume cu o cincime mai mari.