Adrian Stănescu este unul dintre dascălii care în vacanţa de vară au ales să lucreze în străinătate ca să poată plăti dările din România. El face curăţenie într-un restaurant din Spania. Cu o vechime de 11 ani în învăţământ, dascălul dă lecţii de educaţie fizică nouă luni pe an, iar în restul timpului prestează muncă necalificată ca să facă faţă ratelor.
Adrian Stănescu face parte din catedra Şcolii „Arhitect T.T. Socolescu" din Păuleşti, Prahova. Tot acolo lucrează şi soţia sa, dar de 15 ani. Cei doi au un copil de cinci ani, iar în ultimul timp le este tot mai greu să se descurce numai cu salariile de bugetari.
„Am o familie de întreţinut şi rate la bănci. Aşa că de trei ani plec în afară, în Spania, unde lucrez ca «femeie de serviciu» la un restaurant, în perioada vacanţei de vară", povesteşte profesorul.
Casa în rate, o povară
Adrian Stănescu a stat cu familia când la părinţi, când la socri. Anul trecut, el şi soţia au reuşit să-şi achiziţioneze un apartament, prin programul „Prima casă".
„Am făcut un credit pe 30 de ani, iar fiecare rată ne costă 250 de euro. Dacă aş fi ştiut că ne taie salariile şi că vom ajunge aşa, nu mai făceam rate. Eu am rămas cu 830 de lei, soţia cu 870. Împreună am pierdut aproximativ 1.200 de lei, nu ne mai ajungem cu banii", povesteşte profesorul de sport.
În urmă cu trei ani, Adrian a lucrat la negru în Spania. De doi ani are, însă, contract, şi spune că numai muncind în concediul său reuşeşte să pună deoparte bani pentru casă. „Păi acolo sunt plătit cu 970 de euro pe lună. În trei luni am reuşit să strâng bani să-mi plătesc ratele la apartament pe un an", spune dascălul.
Muncă necalificată, dar profitabilă
Adrian Stănescu povesteşte că şi-a luat şi soţia cu el în Spania, care a muncit mai puţin, însă, pentru că „e greu şi nu avea cine să stea cu fetiţa".
„Recunosc, munca pe c