Campania „Fii vocea oraşului tău!“ a ajuns la Filiaşi. Din dezbatere a reieşit că administrarea localităţii tinde spre zero: bani puţini în buget, neajunsuri fără număr.
În Filiaşi nu mai există practic agenţi economici în producţie. De aceea, singurele venituri ale localităţii provin din taxe şi impozite şi se cifrează undeva la cota 4,2 milioane de lei, adică 75% din veniturile totale preconizate pe un an din strângerea taxelor şi impozitelor locale. În perioada următoare, sume importante din aceste venituri, sute de mii de euro, trebuie puse la dispoziţia proiectelor de infrastructură cofinanţate din fondul european de coeziune de care va beneficia Filiaşiul: Planul integrat de dezvoltare, pe domeniul infrastructură rutieră, şi reabilitarea sistemelor de apă şi canalizare, în cadrul masterplanului la nivel judeţean, după cum a arătat la „Fii vocea oraşului tău!“ primarul din Filiaşi, Nicolae Stăncioi. „Veniturile estimate se ridică la 5,5 milioane de lei, iar gradul de colectare este de 73, 74, 75%“, a spus primarul. În această situaţie, multe dintre cererile prezentate de locuitorii din Filiaşi la „Fii vocea oraşului tău!“ vor rămâne fără rezolvare, cel puţin pentru o perioadă de timp. Dacă mai punem la socoteală şi datoriile asociaţiilor de proprietari către furnizorul de apă, Compania de Apă „Oltenia“ SA, de circa 70.000 de lei, şi către operatorul de salubritate, Retim Timişoara, avem imaginea completă a unui oraş cu perspective de dezvoltare sumbre.
Între blocuri e jale
Imaginea Filiaşiului e gri chiar în centrul oraşului. Vizavi de primărie, la intrarea în cvartal stă încă în picioare o clădire veche, lăsată de izbelişte şi pe post de toaletă publică. „Această clădire părăsită a devenit toaleta publică a oraşului, domnule primar“, a spus Niculina Lasuschevici la „Fii vocea oraşului tău!“. Trecând de această clădire şi de