Angajaţii Operei Naţionale Române au intrat, astăzi, într-o grevă generală atipică, de doar două ore. Ei sunt nemulţumiţi de reducerea salariilor cu 55%, dar şi de condiţiile de muncă.
Greva a debutat la ora 10.00. Aproximativ 100 de artişti din corpul de balet, din cor, orchestră, solişti, dar şi personal tehnic s-au adunat în sala mare a Operei.
„Este o grevă generală atipică, pentru că după-masă vom participa la o repetiţie, dar greva nu se va termina aici, dacă minimele noastre cereri nu vor fi satisfăcute“, a declarat Alexandru Mânzat, vicepreşedintele Sindicatului Transilvania Art. Printre nemulţumirile lor se află pierderea în instanţă a sporului de fidelitate de 15%, în timp ce alte instituţii de cultură din ţară au câştigat acest proces.
Proces pentru alte 15 %
„Vrem să dăm în judecată conducerea Operei Naţională Română pentru că foarte mulţi dintre angajaţi nu au fost implicaţi în producţii în luna septembrie, iar aceştia au salariul diminuat cu încă 15%. Dacă facem un calcul, la reducerea de 25% a salariilor bugetarilor, se adaugă sporul de 15%, iar acum alte 15 procente, în total, 55%“, a mai declarat liderul Alexandru Mânzat.
De partea cealaltă, conducerea Operei consideră greva angajaţilor ilegală. „O grevă se poate declanşa în momentul în care există acordul a jumătate plus unu din membrii sindicatului. Până în acest moment, sindicatul nu a prezentat documente din care să reiasă că au îndeplinit această cerinţă“, a declarat Dan Bădilă, purtătorul de cuvânt al Operei.
Colaborări întrerupte
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de întrerupere colaborărilor cu Universitatea de Medicină şi Farmacie şi cu Universitatea Babeş-Bolyai, de pe urma cărora instituţia de cultură încasa diferite sume de bani. „Nu am mai colaborat cu univesrităţile pentru că nu au fost de accord cu mărirea tarifelor pentru înc