Instituţia i-a înmatriculat pe studenţi şi i-a lăsat fără specializări. Cei care au optat pentru istorie au ajuns la jurnalism. Au organizat examen de admitere, au declarat admişii, i-au pus să semneze contractele şi apoi i-au informat că specializările nu mai există.
Studenţii nu se mai pot înscrie la alte universităţi pentru că au semnat deja, la debutul anului universitar, un „contract de studii". Decizia de a închide anumite specializări s-a luat din cauza lipsei de studenţi. Regula a fost simplă şi nu a ţinut cont de interesele studenţilor: nicio secţie cu mai puţin de 40 de studenţi nu a supravieţuit, potrivit unei decizii a Senatului Universităţii, valabilă cel puţin pentru anul universitar 2010-2011.
40% din specializări, desfiinţate
Printre specializările desfiinţate se numără istoria, chimia, ingineria fizică, matematica şi horticultura. Studenţilor de la matematică li s-a recomandat să se mute la informatică, iar cei 27 de studenţi care au fost admişi la istorie au fost îndrumaţi spre jurnalism sau relaţii internaţionale. Pentru că fuseseră admişi pe locuri subvenţionate, unii au acceptat, tocmai pentru a nu pierde locul şi un an de studiu.
La un pas să-şi piardă locul
„Problema este că decizia a fost luată după ce s-a dat admiterea şi toată lumea trecut prin procedura de înmatriculare. Noi sperăm ca specializarea să fie reînfiinţată de la anul. Dacă ei au optat pentru istorie sau filozofie au făcut-o pentru că asta voiau în mod special", spune lectorul Aurelia Chiston, cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Piteşti.
„Eu am venit pe 1 octombrie să-mi iau orarul la istorie, acolo unde am optat. Îmi place istoria şi asta voiam să fac", spune Alexandru Vlad.
„Eu am fost sunat pe la sfârşitul lui septembrie şi anunţat că nu mai există istoria şi că trebuie să aleg între