Favorizaţi sunt cei care optează pentru producţie, în mediul rural, iar ponderea investiţiei este de 80 la sută
Patronatul Tinerilor Întreprinzători: Normele Metodologice de aplicare a ordonanţei nu sunt perfecte, dar "reprezintă un pas înainte"
Bugetul alocat Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri pentru perioada 2010 - 2012 pentru acordarea de alocaţii financiare nerambursabile (AFN) este de 46.200.000 lei, pentru un număr minim de 1.100 de SRL-uri, se arată în Normele Metodologice de aplicare a ordonanţei, publicate pe site-ul Ministerului Economiei. Numai că pentru a putea beneficia de aceste alocaţii, tinerii trebuie să obţină minimum 60 de puncte, cele mai bine cotate activităţi fiind cele de producţie, în mediul rural.
Astfel, potrivit criteriilor de evaluare a planului de afaceri, pentru producţie pot fi acordate 20 de puncte, în timp ce pentru servicii 15 şi pentru comerţ şi alte activităţi doar 10 puncte. În cazul în care tânărul prevede în planul său de afaceri angajarea cu normă întreagă (permanentă) a cel puţin patru persoane poate obţine 20 de puncte, punctajul scăzând cu 5 în cazul în care se creează minimum trei locuri de muncă şi cu încă cinci dacă vor fi numai două. Ponderea investiţiilor în cheltuielile aferente planului de afaceri ocupă, de asemenea, un loc important, pentru investiţii de peste 80% acordându-se 20 de puncte, pentru o pondere de peste 60% - 15 puncte, iar pentru minimum 40% numai 10 puncte.
Opţiunea de derulare a activităţii în mediul rural este cotată cu 10 puncte, în timp ce, în cazul în care activitatea se va derula la oraş, planul tânărului va obţine numai 5 puncte. De asemenea, schema de finanţare cu credit bancar este cotată la 20 de puncte, în timp ce fără credit se obţin doar 10 puncte. Şi creativitatea planului de