În prezent, Mircea Tudor pune la punct ultimele detalii ale aparatului care descoperă cancerul în doar câteva minute.
Inginerul şi omul de afaceri Mircea Tudor (53 de ani), proprietarul companiei MB Technology, se pregăteşte să scoată pe piaţă, în 2011, primul aparat care va detecta predispoziţia pentru cancer în stadii foarte timpurii, când tratamentul este încă eficient şi uşor de aplicat. Aparatul ‑ care nu are încă un nume ‑ identifică în proba de sânge, în patru‑şase minute, biomarkerii specifici care apar cu şase luni înainte de declanşarea bolii.
„Este ca şi cum am arunca o picătură de apă dulce în mare, apoi am căuta‑o şi am identifica‑o", explică Mircea Tudor acurateţea aparatului la care lucrează de aproape doi ani, împreună cu o echipă formată din şase cercetători. Într‑o primă etapă, aparatul va putea oferi indicii despre predispoziţia pentru patru tipuri de cancer: gastro‑intestinal, de sân, de prostată şi cancer ovarian. Planul de bătaie vizează validarea metodei şi a prototipului până la finalul lui 2010, apoi aparatul va intra în testare clinică, iar la jumătatea lui 2011 va intra în producţia de serie.
Cea mai simplă variantă, pentru producţia de masă va costa sub 1.000 de euro, varianta medie, pentru cabinetele medicale va fi între 5.000-6.000 de euro şi varianta de laborator, cu o capacitate maximă de procesare şi de pătrundere în zona detecţiei de 20.000-25.000 de euro.
Finanţatorul invenţiei
Mircea Tudor, câştigătorul Marelui Premiu al Salonului de la Geneva 2009 este finanţatorul spectaculoasei invenţii a unei chimiste din România.
Unic în lume, senzorul inventat de soţii Raluca şi Jacobus Frederick van Staden poate depista prezenţa cancerului în organism, pe baza analizei biomarkerului (o substanţă produsă de organism, ca răspus specific pentru fiecare boală), dintr-o picătură de sânge.