Cota unică nu poate fi scăzută de la 16% la 12%, după cum propun reprezentanţii Guvernului, iar impozitarea pensiilor nu este o idee bună, pentru că "România nu are nevoie, în momentul de faţă, de noi impozite şi taxe", este de părere reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu
Acesta a vorbit pentru gândul despre datoriile pe care statul le are la companiile private, despre viitorul acord cu FMI, despre propunerile de măsuri anticriză prezentate de partidele politice şi despre risipa banilor publici.
Referitor la reducerea cotei unice de la 16% la 12%, Tănăsescu a declarat că, "din punctul meu de vedere, nu cred că, în momentul de faţă, cota unică poate să fie scăzută. Şi sigur, orice scădere sau majorare de taxe trebuie privite într-un ansamblu mai larg, de politică fiscală largă", a declarat pentru gândul reprezentantul FMI în România.
Când vine vorba de datoriile statului faţă de firme, Mihai Tănăsescu a declarat că s-au făcut plăţi în lunile iulie, august şi septembrie şi că speră ca ţinta impusă de FMI privind arieratele să fie atinsă. Până acum, România nu şi-a îndeplinit angajamentul privind plata datoriilor către firme, asumat în faţa instituţiilor financiare internaţionale.
Anul viitor semnăm un nou acord
Potrivit lui Tănăsescu, anul viitor, cel mai probabil, România va semna un nou acord cu FMI de tip precautionary.
"Nu este încă stabilită o sumă. Discuţiile preliminare vor încerca să stabilească care sunt segmentele care vor fi parte ale acordului. Discuţiile vor continua şi în lunile următoare şi probabil un acord va fi finalizat la începutul anului viitor", a spus oficialul Fondului. Întrebat dacă măsurile anunţate de social-democraţi în programul lor de guvernare (revenirea la nivelul salariilor de dinainte de tăiere) sunt motiv de îngrijorare, mai ales că a fost depusă o moţiune de cenzură, Tănăsescu a declara