Poliţiştii gorjeni şi-au prezentat ieri câinii pe care îi folosesc în activităţile specifice.
Poliţiştii primesc câinii când aceştia au trei sau patru luni. De la acea vârstă începe dresajul, animalele fiind trimise la Institutul Chinologic din Sibiu. În funcţie de ceea ce vor face, dresajul durează între trei şi şase luni. La IPJ Gorj, sunt 17 câini de patrulare, patru de urmă şi patru de intervenţie. „Între câine şi conductorul său se creează o legătură afectivă. Este colegul nostru de serviciu, îl creştem de mic şi este normal să existe o legătură. Câinii de patrulare sunt folosiţi în zone precum cartierul Obreja sau Meteor. Câinii îi ajută pe poliţişti la rezolvarea unor cazuri“, a povestit Eugen Băleanu, din cadrul Poliţiei Municipale.
Dev, cel mai vechi câine
Dev este un ciobănesc german, câine de urmă, care a rezolvat în cei şapte ani de când a fost adus în Gorj numeroase cazuri. Dev este partenerul de nădejde al agentului-şef de poliţie Pantelimon Filip, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj. „Fiecare câine reacţionează în mod diferit. Unii merg cu coada ridicată, alţii iau urma de jos, alţii de sus. Un câine a mers după urmă şi 20 de kilometri. La Aninoasa, de pildă, câinele a mers până la o fântână, unde infractorul s-a spălat pe faţă, lucru pe care l-a recunoscut după ce a fost prins. Uneori pare incredibil ceea ce fac aceşti câini. Dev este prietenul meu cel mai bun. Mă ascultă şi este cel mai bun câine din judeţ“, a spus Pantelimon Filip. Poliţiştii gorjeni şi-au prezentat ieri câinii pe care îi folosesc în activităţile specifice.
Poliţiştii primesc câinii când aceştia au trei sau patru luni. De la acea vârstă începe dresajul, animalele fiind trimise la Institutul Chinologic din Sibiu. În funcţie de ceea ce vor face, dresajul durează între trei şi şase luni. La IPJ Gorj, sunt 17 câini de patru