Aproape 40% dintre românii din mediul urban deţin în gospodăriile proprii echipamente electrice şi electronice nefuncţionale. Motivele principale: intenţia de a le repara (33,6%) sau faptul că nu ştiu ce ar putea face cu acestea după scoaterea din uz (41%).
Conform inui studiu realizat de organizaţia ECOTIC şi compania de cercetare de piaţă Daedalus Millward Brown, cei mai mulţi respondenţi şi-au exprimat dorinţa de a folosi electronicele pe care le posedă până în momentul în care se strică sau până când un nou model din gama respectivă va fi lansat pe piaţă.
Peste 50% dintre cei implicaţi în sondaj ar renunţa la echipamentele nefuncţionale dacă ar primi o reducere de preţ la cumpărarea unui produs nou sau în cazul preluării acestora, direct din gospodărie, de către organizaţiile specializate în colectare.
Conform rezultatelor înregistrate, majoritatea gospodăriilor din mediul urban sunt dotate cu aparate electrice şi electronice, precum frigider (100%), fier de călcat (99,6%) maşină de spălat (98,2%), aspirator (97,2%), televizor (99,4%), telefon mobil (99,4%), desktop sau laptop (91,3%). Spre deosebire de localităţile mai mari, în gospodăriile din oraşele cu mai puţin de 50.000 de locuitori există mai puţine echipamente electrice şi electronice.
Comparativ cu 2009, numărul deţinătorilor de computere sau laptopuri este în creştere, în timp ce telefonul fix reprezintă aparatul la care românii încep să renunţe (de la 78,7% în 2009, când eşantionul a fost de 1.000 de persoane, la 72,5% în 2010). În ceea ce priveşte durata de viaţă a echipamentelor în gospodărie, aceasta este mai mare în oraşele mici, unde majoritatea aparatelor nu au fost înlocuite în ultima perioadă.
Sondajul a fost realizat în perioada 20 august-3 septembrie 2010. Cei 1.300 de respondenţi sunt persoane cu putere de decizie, având vârsta cu