Municipiul Constanţa, cu circa 350.000 de locuitori, mai are disponibile numai şapte ambulanţe, care nu fac faţă celor peste 300 de solicitări zilnice.
O tânără în vârstă de 26 de ani căreia i s-a făcut rău la locul de muncă a fost transportată ieri la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă cu maşina de la serviciu pentru că ambulanţa a refuzat să se prezinte la caz, pe motiv că toate maşinile erau plecate în teren. Pentru că starea fetei s-a agravat la locul de muncă, colegii au insistat mai mult de o jumătate de oră la Ambulanţă, însă de fiecare dată au fost amânaţi. În final, au fost sfătuiţi să-şi ducă singuri colega la spital. Referitor la acest caz, şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă, dr. Vasile Popescu, spune că cinci maşini au fost plecate la Bucureşti cu bolnavi care nu au putut fi îngrijiţi la Constanţa şi doar şapte au mai rămas să deservească populaţia din oraş. „Răspundem doar la urgenţele majore, iar biroul de triaj se ocupă de acest lucru", a precizat el. Medicul a mai spus că nu este prima dată când se întâmplă aşa ceva. Zilnic, o bună parte din maşinile parcului auto sunt plecate în Capitală cu alţi bolnavi.
În plus, la Serviciul Judeţean de Ambulanţă trenează vechea problemă a lipsei personalului şi se aşteaptă deblocarea a opt posturi de asistenţi şi patru medici. Şi deşi efectivele au fost cu 15% mai mici faţă de anul trecut, au încercat să nu depăşească timpul mediu în cazul unei urgenţe majore, respectiv 14 minute. „Ne-am descurcat foarte greu, pentru că unii s-au pensionat, alţii au plecat să lucreze în străinătate. Problema este că la fiecare şapte oameni pensionaţi, am reuşit să angajăm doar unul", a mai spus dr. Popescu. Până la deblocarea posturilor, ambulanţierii sunt ajutaţi de voluntari, care de cele mai multe ori le cară echipamentele, tărgile.
300 de solicitări pe zi
Cadrele medicale primesc peste 300 de apel