Personalul auxiliar de la Judecătoria Galaţi şi Tribunal nu va înceta lucrul pentru ca procesele deschise de bugetari pentru recuperarea celor 25% tăiaţi de Guvern să îşi urmeze cursul.
Grefierii de la Judecătorie şi Tribunal hotărâseră iniţial să nu mai intre în sălile de judecată şi să blocheze activitatea arhivelor, dar şi-au dat seama că nu este cea mai potrivită metodă de a protesta.
Grefieri condamnaţi la muncă silnică
„Mult mai eficient este să lucrezi pentru ca funcţionarii şi alte categorii de personal încadrat la stat să câştige procesele deschise împotriva acestor instituţii, pentru a-şi recupera cei 25% tăiaţi pe nedrept din salarii. Am întrerupt anii trecuţi activitatea şi cei care au avut cel mai mult de suferit am fost tot noi, grefierii. Nici nu am primit drepturile restante şi am avut şi mai mult de lucru la dosare", ne-a declarat Mirela State, preşedintele Sindicatului IUS-LEX, filiala Galaţi.
Principala problemă ale grefierilor este numărul insuficient raportat la volumul mare de muncă. La Judecătoria Galaţi sunt cazuri când se intră în sală cu peste 100 de dosare pe zi.
Sunt probleme şi cu securitatea la arhive, grefierii raportând incidente cu justiţiabilii care vin să le ceară socoteală pentru diverse probleme apărute în dosar.
„Puţin sunt cei din afara sistemului care cunosc problemele reale cu care se confruntă grefierii. Acum trebuie să muncim mai mult pe bani mai puţini", susţine liderul Sindicatului IUS-LEX Galaţi.
Plăţile - blocate
Grefierii de la instanţele gălăţene au de recuperat sume importante reprezentând neplata unor sporuri din anii precedenţi, dar Ministerul Justiţiei nu ştie când va putea plăti banii după ce iniţial hotărâse achitarea eşalonată a drepturilor restante.