Deţinătorii de imobile acceptă şi plata în rate pentru casele lor. Tranzacţia se face în baza unui act notarial, însă şi vânzătorii şi cumpărătorii trebuie să ţină cont de riscurile la care se expun.
„Particular, vând teren 750 metri pătraţi, casă bătrânescă, apă, curent, gaze în localitatea Albeşti. Posibil rate". Astfel de anunţuri au apărut în ziarele de specialitate din Ploieşti în ultima perioadă de timp.
Din cauza crizei şi pentru că imobilele nu se mai vând, mulţi dintre deţinătorii lor au luat decizia să le vândă în rate achitate direct la proprietar, fără a mai implica băncile.
„Principiul este bun mai ales pe fondul actualului blocaj al creditării băncilor, însă un proprietar trebui să-şi ia măsuri de siguranţă la fel ca şi banca, pentru a nu fi păgubit de un cumpărător neserios", este de părere Laurenţiu Drăgulin, agent imobiliar Adler.
Avans de 50%
De obicei, vânzătorii cer în avans jumătate din valoarea imobilului. De exemplu un apartament cu două camere în zona parcului „Mihai Viteazul" cu o suprafaţă de 80 de metri pătraţi este oferit cu un avans de 25.000 de euro şi rate lunare pe o perioadă de câţiva ani pentru acoperirea restului de 25.000 de euro.
„Se face un act notarial prin care cumpărătorul devine proprietar abia după ce şi-a achitat integral ratele către mine. Numai în acest fel înţelegerea devine serioasă. Ratele vor fi achitate pe o perioadă de cel mult 48 de luni", spune Mihail Ioan, un vânzător.
El oferă o casă cu patru camere şi o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, la preţul de 65.000 de euro, din care avansul este de 45.000 de euro, restul putând fi achitat în rate.
Riscurile tranzacţiei
Pe de o parte clienţii unor astfel de tranzacţii trebuie să ştie că nu este legal la vânzătorii să perceapă o dobândă la ratele stabilite.
„Dacă un cumpărător este neserios şi nu-şi mai achită r