Administratiile locale au stabilit pretul pentru gigacalorie;
in majoritatea oraselor cresterea de pret o reprezinta cresterea de TVA
Primaria Constanta a stabilit cel mai mic pret pe tara, dupa cel votat la nivelul municipiului Bucuresti
Cei mai multi bani pentru incalzire ii vor plati locuitorii municipiilor Medgidia si Mangalia
Iarna e tot mai aproape si, daca pana acum, criza a fost fentata prin diverse tertipuri, plata pentru incalzirea locuintelor va fi suportata foarte greu de cei mai multi romani. Economistii spun, chiar ca, in tara noastra, criza va fi simtita cu adevarat in sezonul rece. Argumentul pentru aceste afirmatii este pretul stabilit de administratiile locale pentru gigacalorie si renuntarea la subventiiile acordate de stat si autoritatile locale, intentie anuntata inca din vara de oficialii de la Bucuresti. De precizat ca atunci cand s-au stabilit preturile la gigacalorie, nu s-a tinut cont deloc de taierile salariilor bugetarilor, de faptul ca romanii sunt tot mai saraci, iar greul va fi suportat si in acest caz de populatia cu venituri modeste.
In multe orase din tara, edilii au reusit sa pastreze acelasi pret ca si in anul trecut, diferenta de cost fiind, de fapt, doar cresterea cu cinci procente a TVA-ului. Este exemplul Constantei, unde administratia a adaugat cresterea de TVA si s-a ajuns la pretul de 150 lei/Gcal pentru constantenii racordati la sistmul centralizat de incalzire. „Este cel mai mic pret pe care l-am putut obtine pentru acest an si numai municipiul Bucuresti are un pret mai mic decat noi. Doar cresterea TVA mai ridica putin costurile, comparativ cu anul trecut", a declarat primarul Constantei, Radu Mazare, la ultima sedinta de Consiliu Local Municipal.
De altfel, pretul este cel mai mic si din judet, asta daca nu luam in calcul decizia Primariei si Consiliului Local Cernavoda, care au