Pe primul loc în topul produselor electronice cumpărate apare acum telefonul mobil, care ia faţa televizorului, preferatul cumpărătorilor în 2009
Peste 32% dintre români spun că pe lista produselor de folosinţă îndelungată cumpărate în ultimul an se numără un telefon mobil. Locul al doilea în preferinţele actuale este aprig disputat. În oraşele mai mari de peste 50.000 de locuitori, televizorul este bunul de folosinţă îndelungată indicat pe locul secund pe lista de astfel de cumpărături, conform unui studiu al asociaţiei Ecotic. Lucrurile stau diferit în comunităţile mai mici, cu o populaţie de 20.000-50.000 de locuitori. Şi ei indică mobilul drept achiziţia predilectă, însă pe locul doi apare laptopul sau computerul, 23,8% dintre cei intervievaţi indicând acest obiect la întrebarea cu răspunsuri multiple. Doar 18,9% dintre locuitorii marilor oraşe spun că unul din cele trei obiecte cumpărate anul trecut a fost un frigider sau un congelator.
Comportamentul consumatorului român s-a modificat sensibil faţă de 2009. Anul trecut, 20,9% dintre ei numeau televizorul pe primul loc în top trei achiziţii. Urmau computerele cu peste 15% şi telefoanele mobile, cu numai circa 13% dintre opţiuni.
Piaţa locală de telefoane mobile şi smart-phonuri a atins în al doilea semestru al lui 2010 valoarea de 39 de milioane de euro, conform unui studiu al GfK România. Scăderea preţului mediu al aparatelor şi ofertele gratuite ale companiilor telecom pentru modelele de bază au dus însă la o scădere valorică a acestei pieţe, de aprope 30% faţă de perioada similară a anului trecut.
Bunurile stricate rămân în casă
Criza strânge legătura dintre români şi bunurile electronice şi electrice pe care le au în gospodării. Potrivit studiului, aproape 40% dintre românii din mediul urban "deţin în gospodăriile proprii echipamente electrice şi electronice nefuncţionale". Mo