Ponta şi Antonescu au început asaltul asupra puterii. Au depus moţiunea de cenzură, dar mai trebuie să găsească o majoritate parlamentară şi să se înţeleagă asupra unui premier. Sursa: AGERPRES
Opoziţia a iniţiat ieri, prin depunerea moţiunii de cenzură, procedura de demitere a guvernului Boc. Tentativa PSD şi PNL de a prelua puterea se loveşte însă de mai multe obstacole: să găsească în parlament o majoritate care să voteze moţiunea; să găsească şi să cadă de acord asupra numelui unui premier care să fie acceptat şi de social-democraţi, şi de liberali şi să-l convingă pe şeful statului, cel care are puterea constituţională să nominalizeze un premier, să accepte numele propus de opoziţie.
Primul obstacol: există voturi?
Moţiunea de cenzură a opoziţiei depusă ieri va fi dezbătută şi votată în parlament pe 27 octombrie. Astfel, PSD şi PNL mai au doar o săptămână pentru a strânge cele 236 de voturi necesare demiterii guvernului.
Opoziţia porneşte de la un număr de 215 parlamentari cărora li s-ar putea adăuga şi cei opt deputaţi care nu fac parte din nici un grup politic. Chiar şi aşa, tot ar mai fi nevoie să atragă încă 15-20 de parlamentari ai puterii.
Victor Ponta şi Crin Antonescu susţin la unison că există deja o majoritate parlamentară favorabilă moţiunii. Cei doi invocă discuţii cu deputaţi şi senatori PDL dornici să trădeze. Dacă procesul de racolare a fost fructuos se va vedea doar în ziua dezbaterii moţiunii. Deocamdată, majoritatea clamată de opoziţie nu este vizibilă.
Al doilea obstacol: pe cine punem premier?
Chiar şi în lipsa unei majorităţi evidente, Victor Ponta şi Crin Antonescu au în minte prima mutare după eventualul succes al moţiunii: instalarea unui guvern de criză. Ceea ce lipseşte însă este persoana care să conducă acest guvern. Tot ce au stabilit Victor Ponta şi Crin A