Ţările riverane la Dunăre au la dispoziţie până în 2013 fonduri europene de 50 de miliarde de euro, bani ce ar putea fi accesaţi de reprezentanţi ai mediului de afaceri pentru proiecte regionale. Localităţile riverane la Dunăre, fie că este vorba de Viena sau de Giurgiu, pot dezvolta în următorii ani proiecte economice şi sociale comune prin proiectul Strategia Dunării.
Potenţialul de dezvoltare economică al regiunii Dunării este imens. Ţările riverane au o populaţie totală de peste 115 milioane de locuitori. Această piaţă uriaşă poate fi exploatată într-un mod eficient şi profitabil de mediul de afaceri, de micii şi marii industriaşi, de companiile media sau de operatorii de turism.
Citiţi şi:
Tulcea: Ghid turistic electronic al Deltei Dunării pentru IPhone
VIDEO Colţ de rai: Cazanele Dunării, o zonă magică
Înfiinţarea unor asociaţii transfrontaliere regionale care să şi pună în practică acest proiect a fost tema discuţiilor din aceste zile la Bucharest Business Forum organizat de World Trade Center Institute, Ministerul Afacerilor Externe şi Fundaţia Steinbeis din Germania, la Bucureşti.
Proiectul nu este nou, Germania, România şi Austria fiind iniţiatorii acestui program încă din 2008. Însă, în aceste zile, reprezentanţii Guvernului, Comisiei Europene, mediului de afaceri, instituţiilor media şi diferitelor ONG-uri au discutat concret despre planul de dezvoltare regională al ţărilor riverane la Dunăre.
Produse sub brandul „Dunăre"
Eric Bartha, preşedintele Institutului World Trade Center din Bucureşti, spune că se pot alcătui asociaţii regionale de producţie care să beneficieze de fonduri europene.
„S-ar putea înfiinţa o fabrică de covrigi, de exemplu, care să producă "covrigi de Dunăre". Ei se pot face în România, făina să vină din Bulgaria, iar ambalajul din Austria. În primă fază