● Roma
Italia. Roma. O staţie a metroului, o zi oarecare. Lumea se grăbeşte, fiecare cu gândurile şi cu problemele sale. La casa de bilete, o discuţie, un ton mai ridicat. Pentru bilete, pentru coadă, pentru un fleac.
Până aici, rutină, de aici încolo, tragedia.
O zi oarecare se transformă într-un coşmar menit să schimbe vieţile multor oameni. Pe deasupra, totul documentat de camera de luat vederi a gării. La stânga, un tânăr, la dreapta o tânără. Ea se apropie de el să-i reproşeze ceva, continuă discuţia dinainte. Probabil un schimb urât de cuvinte. În orice caz un schimb urât de gesturi. Ea pare a-l împinge. El strânge pumnul şi o loveşte drept în faţă. Femeia cade ca un sac greu, rămâne nemişcată. El pleacă. Trecătorii îţi continuă drumul, se dau doar un pic mai la o parte, ca să nu dea de corpul acela întins pe jos.
Acesta este video-ul pe care televiziunea italiană l-a transmis de zeci de ori. Aveai impresia că era un joc, o glumă de joasă speţă ca să râdem de reacţiile trecătorilor. Doar că nu era vorba nici de joc, nici de glumă.
Ea, Maricica Hăhăianu, 32 de ani, o infirmieră româncă. El, Alessio Burtone, un italian de 20 de ani cu pasiune pentru box, se pare că mai trăsese ceva pumni la viaţa lui.
Trecătorii într-un sfârşit s-au oprit să vadă ce era cu tânăra de pe jos. Alţi trecători l-au oprit pe boxerul amator până ce au sosit poliţia, ambulanţa etc.
În jurul acestei drame se declanşează instantaneu bâlciul mediatic. S-au folosit cuvintele de zile mari: rasism - ba da, ba nu, imigranţi, români, italieni, violenţă, societatea modernă, tinerii nu mai au idealuri, Europa, ne-Europa. Lista completă a tuturor banalităţilor.
Realitatea e dincolo de cuvinte: durerea soţului, disperarea fratelui, plânsul cumnatei Maricicăi. Neştiinţa inocentă a copilului de trei ani. Drama unei familii de români pleca