Dan Trifu s-a implicat în salvarea Parcului „Emil Gârleanu“ şi a câştigat recent un premiu la Gala Participării Publice, unde sunt distinse anual cele mai bune iniţiative cetăţeneşti.
Alături de Dan Trifu, vicepreşedintele organizaţiei nonguvernamentale Eco-Civica, bucureştenii care locuiesc în apropierea Parcului „Emil Gârleanu“ au dat un exemplu de responsabilitate tuturor celor care nu luptă pentru dreptul la un oraş verde.
Anul trecut, a început îngrădirea unui sfert din parc pentru construirea unui lăcaş de cult. Locatarii din jur nu au fost nici anunţaţi, nici consultaţi în această privinţă. În dorinţa de a salva oaza de verdeaţă, ei au făcut nenumărate sesizări către autorităţi.
Campania a luat amploare pe măsură ce indiferenţa autorităţilor s-a adâncit. Demersurile bucureştenilor din nouă blocuri nu au rămas fără ecou, fiind susţinuţi de Asociaţia Eco-Civica. Dacă pe o parte a parcului se încerca construirea unui lăcaş de cult, cealaltă parte a fost retrocedată proprietarului de drept.
Dan Trifu şi locatarii au reuşit performanţa de a-l convinge pe primarul Sorin Oprescu să îl despăgubească pe proprietar pentru a salva spaţiul verde.
„Este o premieră în România când un proprietar renunţă la parc şi vrea să fie despăgubit“, a spus Dan Trifu. În ceea ce priveşte sfertul de parc vizat de Biserica Ortodoxă, campania este în curs cu două procese pe rol.
Pentru străduinţa lor de a salva Parcul „Emil Gârleanu“, o oază de verdeaţă a Bucureştiului, Centrul de Resurse pentru Participare Publică i-a premiat în cadrul Galei Premiilor Participării Publice, eveniment ce a avut loc în urmă cu câteva săptămâni.
Lupta pentru salvarea a 3.000 de vieţi
Cea mai mare realizare a lui Dan Trifu şi implicit a asociaţiei din care face parte este introducerea unei ordonanţe de urgenţă care se referă la creşterea suprafeţei de spaţii-verzi