Agenţia Moody's are aceste temeri legate de Zona Euro, unde măsurile de austeritate vor "tăia" cel puţin 1% din PIB, iar în Regatul Unit, una din zece firme pregăteşte concedieri în următoarele trei luni
Recesiunea se întoarce în Europa, la anul, dar nu neapărat declanşată de o criză financiară, asemenea celei de pe Wall Street, din septembrie 2008. De data aceasta, contractarea PIB-urilor naţionale ar putea fi atrasă de "medicamentele" (măsurile de austeritate) aplicate de guverne pentru reechilibrarea bugetelor împovărate de datorii.
Semnalul de alarmă este tras, pe de o parte, de o analiză a agenţiei de rating Moody's, citată de Le Monde, potrivit căreia planurile de reducere a cheltuielilor publice vor "tăia" cel puţin 1% din PIB-ul Zonei Euro. Mai mult, menţinerea euro la nivelul de 1,40 USD va atrage încă o pierdere de 0,5% din PIB.
Cele 16 economii din Zona Euro vor trece "printr-o recesiune lejeră în prima jumătate a lui 2011, cu un recul al PIB, înainte de a-şi relua progresiv creşterea", crede economistul Zach Witton de la Moody's. Pe ansamblul lui 2011, Witton vede posibilă o creştere de 0,7% a PIB în Zona Euro (+0,9% în Franţa).
Noua perioadă de recesiune se va resimţi mai acut în state cu economii orientate către export (Germania, Olanda) şi mai puţin în cele unde creşterea depinde mai mult de cererea internă (Franţa). O monedă europeană prea puternică va crea probleme în economii fragile precum cea a Greciei sau Irlandei şi ar putea atrage o nouă "criză a euro", precum cea depăşită în mai 2010.
Conform Le Monde, de-abia atunci moneda unică s-a apropiat de "adevăratul nivel" în raport cu dolarul SUA (dat de puterea de cumpărare reală). Acest nivel ar fi situat la 1,20 USD pentru un euro. Or, în ultimele săptămâni, "războiul valutar" declanşat pe plan mondial a dus la întărirea exagerată a euro.
Alţi 600.000 de şom