Consiliul cercetează şi cum sunt gestionate deşeurile provenite din acestea
Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe pieţele comercializării de echipamente electrice şi electronice (EEE) şi a gestionării deşeurilor acestora (DEEE).
Investigaţia se referă la posibile înţelegeri anticoncurenţiale atât între companii producătoare de EEE, cât şi între organizaţiile colective ce activează pe piaţa gestionării DEEE. În acelaşi timp, investigaţia urmăreşte posibila înţelegere între membri sau parteneri ai Asociaţiei Române de Reciclare - RoRec şi retailerii implicaţi în unele campanii de marketing buy-back desfaşurate de aceasta.
Investigaţia are ca obiect şi posibila încălcare a Legii Concurenţei de către Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. Astfel, în cadrul investigaţiei se are în vedere analiza prevederilor cu un posibil impact anticoncurenţial din legislaţia specifică acestui sector, în special cele referitoare la modalitatea de informare a consumatorilor privind costurile gestionării DEEE (timbrul verde), precum şi la condiţiile de autorizare şi funcţionare a organizaţiilor colective.
Timbrul verde reflectă cheltuielile de gestionare (colectare şi reciclare) a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi este evidenţiat separat pe etichete şi documente de cumpărare. Acesta se colectează de către vânzător şi se plăteşte Asociaţiei Producătorilor acreditate de Ministerul Mediului.
Inspectorii de concurenţă au efectuat o serie de inspecţii inopinate la sediile organizaţiilor colective şi agenţilor economici investigaţi. Documentele şi declaraţiile ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza Consiliului Concurenţei.
Conform legislaţiei specifice, producătorii sunt obligaţi să organizeze colectarea, valorificarea şi reciclarea DEEE fie individual (utilizân