Teoretic, consumatorul român are dreptul de a-şi alege un furnizor de energie. Practic, este legat de actualul furnizor din cauza preţurilor prohibitive impuse de distribuitori, se arată într-un raport al Consiliului Concurenţei.
Astfel, ca urmare a modificării legislaţiei în 2007, ''dacă locuiesc în Bucureşti şi vreau să-mi schimb furnizorul, pot încheia un contract cu Electrica Transilvania Nord: furnizorul Electrica Transilvania Nord îmi oferă electricitatea, iar distribuitorii sunt obligaţi să-mi asigure transportul prin reţeaua de distribuţie la tarifele reglementate de ANRE", se arată în documentul citat.
Realitatea stă cu totul altfel, după cum remarcă inspectorii de la Concurenţă.
''Piaţa este liberalizată doar parţial, ajungând pe la 50% şi rămânând la acest nivel de 4 ani. Asta înseamnă că, deşi teoretic am libertatea de a-mi schimba furnizorul, în realitate nu o fac, deoarece costurile schimbării furnizorului sunt prohibitive. Din acest motiv, Comisia Europeană a declanşat o procedură de infringement împotriva României în iunie 2009", se precizează în raportul realizat de Consiliul Concurenţei.
De la 1 ianuarie 2010, preţul reglementat al energiei electrice, stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a crescut cu 4%, până la 0,43 de lei/kWh, în cazul unui tarif de tip monom, şi la 0,16 lei/rezervare şi 0,32 de lei/kWh, în cazul unui tarif monom cu rezervare.
Vezi AICI tarifele aprobate pentru 2010.