Fără o accesare mai dinamică a fondurilor comunitare, sectorul construcţiilor din Europa îşi va reveni într-un ritm greoi. O relaţie mai strânsă între firmele de construcţii şi autorităţile locale, dar şi o mai mare transparenţă în licitaţiile publice ar ajuta la relansarea sectorului construcţiilor.
Constructorii europeni traversează una dintre cele mai grele perioade ale ultimilor decenii, potrivit reprezentanţilor acestora reuniti zilele acestea la Bucureşti. Criza nu i-a ocolit, iar lipsa comenzilor i-a determinat pe mulţi să concedieze o parte dintre angajaţi. Totuşi, soluţii există.
Un acces mai facil la fondurile europene disponibile în acest domeniu, dar şi o colaborare mai strânsă şi mai transparentă cu autorităţile locale ar ajuta la revitalizarea acestui segment economic, susţine Laurenţiu Pleosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii.
„Felul în care se desfăşoară parteneriatul public-privat este foarte important, mai ales pe timp de criză", a declarat Pleosceanu.
Mai mult, constructorii sunt îndemnaţi să se informeze mai mult asupra fondurilor comunitare disponibile pentru ei, deoarece accesarea acestora le-ar putea facilita ieşirea din perioada de criză şi supravieţuirea pe piaţă.
Cel mai afectat sector este cel rezidenţial, potrivit reprezentanţilor constructorilor europeni, segment unde lucrările scad de la o lună la alta. Prin urmare, mai spun aceştia, singura zonă care ar putea susţine construcţiile rămâne cea a lucrărilor publice, motiv pentru care autorităţile sunt sfătuite să respecte termenele de plată, astfel încât să garanteze siguranţa companiilor.
Nici pentru 2011 scenariul nu este prea optimist şi este de aşteptat ca numărul firmelor din construcţii care îşi vor înceta activitatea să crească, mai spun reprezentanţii patronatelor europene din construcţii.