Oficialii de la CJAS susţin că avocaţii, notarii şi executorii judecătoreşti au datorii care depăşesc 1,2 milioane de lei. Oamenii legii nu recunosc însă debitele şi mulţi se luptă în instanţă pentru a scăpa de datoriile la sănătate. Unii au obţinut deja câştig de cauză.
După un control încrucişat cu inspectorii ANAF, oficialii CJAS Bistriţa-Năsăud au tras astăzi linia şi au aflat cât de mari ar fi restanţele oamenilor legii: „avocaţii ne datorează 979 140 de lei, notarii au debite care însumate depăşesc 160 de mii de lei, iar executorii judecătoreşti din judeţ au şi ei în jur de 33 de mii de lei datorii neplătite la asigurările de sănătate" susţine directorul CJAS Szekely Vilhelm. El spune că după acest ultim inventar instituţia pe care o conduce vrea cu orice preţ să recupereze datoriile, indiferent dacă pentru aceasta va trebui să angajeze executori judecătoreşti din alte judeţe sau dacă va ajunge la executarea de bunuri : „mulţi spun că au asigurări medicale private şi că nu au nevoie de asigurările de la stat. Dar legea este lege, nici pe mine nu mă întreabă nimeni dacă vreau sau nu să plătesc, mi se reţine pe statul de plată, ca oricărui angajat ", se arată hotărât directorul CJAS Bistriţa-Năsăud, care va afişa inclusiv pe site-ul instituţiei, ultimele cifre ale datoriilor.
Datorie de 900 de mii sub semnul întrebării
Noile investigaţii ale celor de la CJAS au scos din scriptele ANAF o datorie uriaşă, de 897 de mii de lei care ar aparţine unei singure persoane, o avocată din Baroul Bistriţa, pierdută din evidenţe din 2005. „Am descoperit din evidenţele ANAF că doamna Cristiana Stalfort, avocat din Baroul Bistriţa are o datorie de 896.699 de lei. Doamna a plătit până în 2005, după care nu a mai făcut-o deloc", spune directorul Szekely, care nu exclude totuşi posibilitatea unei erori: „dacă a plătit în altă parte să vină cu chitanţa şi să demonstr