Problemele se vor vedea în cel puţin 6 luni
Producătorii vor renunţa la medicamentele care nu sunt rentabile pentru distribuitori şi farmacişti
Proiectul Ministerului Sănătăţii de reducere a adaosurilor comerciale pentru medicamentele incluse în sublista de programe naţionale C2, în scopul de a reduce preţurile şi de a păstra accesul gratuit la aceste produse farmaceutice, va avea un efect contrar aşteptărilor autorităţilor, conducând la probleme serioase în cel puţin şase luni, potrivit unui comunicat de presă transmis de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). Preşedintele APMGR, Dragoş Damian, a declarat, pentru Curierul Naţional, că aceste efecte negative ale măsurilor Ministerului Sănătăţii prin care se urmăreşte păstrarea gratuităţii acestor medicamente şi creşterea accesului la tratament, apar ca urmare a faptului că autorităţile vor rezultate imediate ale reglementărilor, nu pe termen lung.
Astfel, potrivit asociaţiei, măsura va duce la dispariţia a peste 500 de medicamente, la un nivel comparabil de retragere cu cel din anul 2009. Prin urmare pacienţii vor fi afectaţi întrucât nu vor mai găsi unele medicamente de care au nevoie. De asemenea, vor creşte costurile cu programele naţionale, afectând bugetul Ministerului Sănătătii, care deja este destul de mic.
"Producătorii au mai scos medicamente de pe piaţă, dacă acestea nu sunt rentabile, lucru care se va întâmpla şi acum", ne-a explicat Dragoş Damian, adăugând că aceste lucru va afecta pacienţii, întrucât nu vor mai găsi medicamentele cu care s-au obişnuit. "Dacă producătorii nu vor putea oferi aceste medicamente cu un discount, astfel încât să fie rentabile pentru distribuitori şi pentru farmacii, se va renunţa la unele medicamente", a detaliat preşedintele APMGR.
Şi producătorii vor fi afectaţi
Un alt efect negativ e