Ca profesor, a format generaţii întregi de elevi, iar ca scriitor publică lucrări de specialitate încă din anul 1977.
Spune că şi-a ales cariera de pe vremea era elev în clasa XI-a. Pasionat de istorie a hotărât să devină profesor şi să împărtăşească şi altora din cunoştinţele lui. „Cred că mentorul meu, dacă pot să spun aşa, a fost profesoara mea de istorie, Maria Polovschi. M-a atras foarte mult personalitatea ei şi m-a făcut să iubesc parcă şi mai mult această materie”, povesteşte profesorul Ion Ivaşcu.
A lucrat în învăţământul oltean peste 34 de ani şi este cunoscut ca fiind un dascăl de excepţie, care a format numeroase generaţii de elevi. „Mulţi dintre elevii pe care i-am pregătit au ajuns oameni mari. Cu unii dintre ei ţin legătura şi acum. Chiar m-au sunat zilele trecute de ziua mea, care a fost săptămâna trecută, să îmi ureze la mulţi ani, iar pentru asta le sunt recunscător”, a mai spus dascălul.
A renunţat la Drept pentru istorie
A urmat cursurile Facultăţii de Istorie din Bucureşti, studiind în paralel şi Dreptul. După doi ani de studii a renunţat la cea de-a doua pentru a se putea dedica domeniului care îi este atât de drag. „Am simţit parcă o chemare pentru istorie. Oricum, dreptul nu m-a atras aşa mult”, a adăugat profesorul. A devenit apoi profesor, lucrând la Colegiul Naţional „Radu Greceanu” şi apoi la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu” din Slatina.
Din anul 1977 dascălul a început să scrie articole despre istoria municipiului Slatina şi despre cea naţională pe care le-a publicat în mai multe ziare şi reviste de specialitate. După 1990 a publicat mai multe lucrări singur sau în colaborare cu alţi scriitori. „Printre primele mele lucrări se numără: Teste de Istoria Românilor, Uragan la paralelele 46-48, Mic dicţionar de istorie, În marş spre vest, România în toamna anului 1940, Oltul în vâltoarea anilo