Companiile Electra şi Hidroenergetica vor profita de poziţia de oligopol pe piaţa de energie din România înlăturând jucătorii mici, consecinţa fiind o creştere continuuă a preţului energiei. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Facultatea de Energetică din cadrul Politehnicii.
Acelaşi studiu atrage atenţia cp generarea de resurse financiare pentru investiţiile viitoare din sector va deveni incertă, iar companiile energetice naţionale vor înregistra pierderi. În plus, însăşi alimentarea cu energie a României va fi tot mai nesigură în tmp ce de concentrare a pieţei producătorilor de energie va ajunge la nivel foarte ridicat
Din Electra vor face parte complexurile energetice Turceni şi Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgu Jiu şi Hidroserv Râmnicu Vâlcea.
Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucureşti, sucursalele Termoelectrica Paroşeni şi Termoserv Paroşeni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistriţa, Buzău, Cluj, Curtea de Argeş, Hateg, Porţile de Fier, Oradea, Sebeş şi Slatina.
În Hidroenergetica vor fi integrate şi filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistriţa, Hidroserv Slatina, Hidroserv Porţile de Fier, Hidroserv Curtea de Argeş, Hidroserv Sebeş.
Înfiinţarea celor două societăţi este contestată în instanţă de către sindicaliştii de la Hidrosind, Fondul Proprietatea şi acţionari ai Fondului Proprietatea, astfel că termenul de înfiinţare a Electra şi Hidroenergetica a fost amânat cu cel puţin şase luni, faţă de termenul anunţat de autorităţi, respectiv 1 iulie.
Asupra acestei probleme se va pronunţa şi Consiliul Concurenţei. Preşedintele CC a declarat la începutul acestei luni că speră ca până la sfârşitul anului autoritatea să ia decizia finală.