Europa trebuie sa-si asume responsabilitatea propriei securitati
Summitul de securitate de la Deauville (Franta) este in plina desfasurare. Agenda intalnirii Merkel-Medvedev-Sarkozy este dominata de cooperarea în domeniul securităţii paneuropene. Dar sunt oare liderii Germaniei, Franţei şi Rusiei persoanele potrivite pentru a dezbate această temă presantă?
Cancelarul german Angela Merkel ia parte la summitul anual de la Deauville pentru a purta convorbiri cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cu cel al Rusiei, Dmitri Medvedev. Cei trei cauta noi modalităţi de îmbunătăţire a cooperării între cele trei state în domeniul securităţii. Liderii discuta de asemenea despre o eventuală poziţie comună la summitul G-20 ce va avea loc în noiembrie în Coreea de Sud, precum şi despre obiectivele Franţei care va prelua conducerea G-20 la următoarea reuniune şi preşedinţia G-8 în ianuarie.
Întâlnirea din Franţa are loc într-o perioadă în care relaţiile Moscovei cu blocul comunitar par a se fi îmbunătăţit, mai ales că Federaţia Rusă şi-a fixat ca prioritate ameliorarea relaţiilor în special cu fostele state sovietice care acum sunt membre ale UE. Pe agenda de securitate, cei trei lideri au avut fixate teme precum conflictul moldo-transnistrean şi cel dintre Armenia şi Azerbaidjan cu privire la provincia Nagorno-Karabakh – pe scurt: conflicte îngheţate în estul continentului.
Aceste conflicte – dar şi alte probleme de securitate – se înscriu în mod evident în vecinătatea comună a UE şi a Rusiei şi au implicaţii strategice şi de securitate cât se poate de concrete. Dar un raport publicat de Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR) afirmă că summitul Merkel-Medvedev-Sarkozy are o agendă corectă, doar lista de participanţi ar fi greşită.
Raport: UE să acorde mai multă atenţie Rusiei şi Turciei
Documentul intitulat “Iluzia ordinii într-o Europă