Accesul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) la finantare ramane in prezent unul destul de redus, deoarece acestea creeaza o "bariera" destul de importanta cand vine vorba de finantarea externa, a declarat Ionut Dumitru, la conferinta "Agenda Lisabona, mediul de afaceri si reglementari mai bune - contributia Romaniei", organizata de Centrul Roman de Politici Economice.
S-a observat din ce in ce mai frecvent ca, odata cu startul crizei financiare, in relatia cu furnizorii si clientii, IMM-urile nu-si gestioneaza creantele si lichiditatile in modul cel mai corect, a spus Ionut Dumitru (foto), economist sef al Raiffeisen Bank. De asemenea, in ceea ce priveste transparenta lor, IMM-urile creeaza o bariera destul de importanta cand vine vorba de finantarea externa, din afara companiei.
„De ce? Ele cauta sa-si optimizeze cheltuielile, trecandu-le la deductibile pentru a reduce impozitul pe profit. Astfel, foarte multe au o situatie financiara precara, dar in realitate imaginea lor financiara este mai buna, dar incearca sa cosmetizeze cheltuielile pentru a obtine beneficii pe partea fiscala, insa pierd la finantare, pentru ca standardele de creditare sunt mai dure”, a precizat el.
In ceea ce priveste angajamentul celor care detin IMM-uri, in comparatie cu alte sectoare, ponderea capitalurilor in total active e foarte modesta, ceea ce inseamna un angajament destul de subtire al actionarului cand desfasoara o activitate economica. Astfel, atunci cand cer o finantare urmaresc de fapt o participatie la capital mai degraba, deoarece capitalizarea lor este foarte redusa.
Un alt aspect, care limiteaza accesul la finantare, este ca foarte multe IMM-uri isi schimba foarte des sectorul de activitate. In 2009, fata de 2008, o pondere 10% dintre intreprinderile mici si mijlocii si-au schimbat activitatea; „domeniul de activitate se schiba substantial si