Odată cu apropierea alegerilor în majoritatea statelor europene începe să prindă tot mai mult discursul radical, contra imigraţiei, la limita xenofobiei. Spania nu face notă discordantă.
Alegeri, imigraţie şi criză economică, un cocktail foarte periculos care apare în ultimii ani în fiecare campanie electorală din ţările dezvoltate. Partide de stânga sau de dreapta se joacă cu această realitate, alunecând alarmant spre xenofobie, în căutarea unui vot plin de prejudecăţi pe care toţi îl vor pentru ei, scrie cotidianul 20 minutos.
"Nu putem lăsa noii veniţi să facă regulile"
Însuşi cel care încă ocupă postul de Ministru al Muncii şi Imigraţiei, Celestino Corbacho, a declarat în weekendul trecut, în Catalunya, unde candidează la alegerile din 28 noiembrie, pe listele PSC, că "nu putem lăsa ultimii veniţi să fie cei care fac regulile", în timp ce afirma că imigraţia presupune o presiune pe serviciile publice şi pe listele de şomaj. Ceea ce este curios că el critica astfel tocmai propunerile Partidului Popular Catalan, care şi-a radicalizat discursul contra imigraţiei şi va cere Primăriilor să-i reclame pe imigranţii fără acte de rezidenţă "empadronaţi" (Înregistrarea domiciliilor la Primării, "empadronamiento", le dă imigranţilor dreptul la sistemul sanitar şi educaţie, chiar dacă se află ilegal pe teritoriul Spaniei).
"Multiculturalismul a eşuat complet"
În Germania, o putere economică mondială cu 8,8% din populaţie alcătuită din imigranţi şi cu 20% care admit că se trag din imigranţi şi până acum un model de integrare, cancelarul Angela Merkel a afirmat hotărât şi dintr-o dată, în acest week-end, că "eforturile de construire a unei societăţi multiculturale au eşuat complet". Mesajul a fost receptat ca unul de susţinere pentru prim-ministrul Bavariei, social-creştinul şi partenerul lui Merkel, Horst Seehofer, care a clamat că "Germania nu tr