Brokerul de la WBS consideră apatia brokerilor ca un semnal contrarian al reluării activităţii de tranzacţionare
Săptămâna a debutat la Bursa de Valori Bucureşti cu o şedinţă anostă, în care indicii au suportat fluctuaţii minore, iar lichiditatea pieţei regular s-a cifrat la doar 8,66 milioane lei. Închiderea a fost divergentă, indicii BET şi BET-C depreciindu-se uşor, cu 0,64% şi, respectiv 0,38%, în timp ce indicele BET-FI, care măsoară evoluţia SIF-urilor, a avansat cu doar 0,48%, investitorii amânând atacarea rezistenţei de 25.000 de puncte. "Volumele sunt foarte mici. Cu greu găsim emitenţi care să treacă de un milion de acţiuni schimbate într-o zi", a declarat pentru Curierul Naţional Florin Cătinaş, broker la WBS România. El a observat "o uşoară nerăbdare a vânzătorilor" care în acest interval "preferă să treacă pe bani". Presiunea la vânzare a fost ceva mai ridicată pe titlurile SIF5 şi SIF3, iar explicaţia cea plauzibilă este aceea că vor să facă rost de sumele necesare achitării profitului pe trimestrul III. Acesta ar fi şi motivul principal pentru care indicii de la BVB nu au urcat nici în săptămânile în care am avut creşteri pe pieţele externe. "Tendinţa negativă însă este foarte uşoară pentru că altfel am fi avut scăderi de câte două procente", a nuanţat Cătinaş.
Cea mai bună lichiditate, cu transferuri însumând 1,97 milioane lei, s-a consemnat pe titlurile SIF Moldova (SIF2), care s-au apreciat cu 1,59%, până la preţul de 1,28 lei/acţiune. Pe locul doi în topul rulajelor s-au situat titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au avansat cu 0,66%, până la nivelul de 1,52 lei/acţiune, pe fondul unor volume de 1,87 milioane lei.
În rest, pe niciun alt emitent de la cota BVB valoarea tranzacţiilor nu a mai depăşit un milion de lei. Cea mai intensă activitate s-a înregistrat însă pe un simbol de pe piaţa Rasdaq. Titlurile Comat Auto S